Zzp’er, freelancer, zelfstandig ondernemer… Het betekent allemaal hetzelfde: jij werkt voor jezelf. Dat kan in verschillende vakgebieden zoals de creatieve sector, maar ook in de zorg en de bouw. De voordelen? Veel vrijheid, je eigen uurprijs bepalen, zelf bepalen wat je wel en niet doet. Maar er zijn ook valkuilen. Denk jij er ook over om voor jezelf te beginnen? Met dit stappenplan helpen we je de meest gemaakte fouten te voorkomen.
Het is best een grote stap om voor jezelf te beginnen. De baggerkoffie op je werkplek ga je vast niet heel erg missen, maar er valt een hoop zekerheid weg. Ook moet je er zelf wat van maken zonder collega’s om je heen. Denk daarom goed na voordat je deze stap maakt. Verzamel informatie over het ondernemerschap en praat eens met mensen uit je omgeving die zzp’er zijn. Houd ook rekening met de extra kosten waar je als zzp’er mee te maken krijgt, zoals de aanschaf van een eigen laptop en het inhuren van een boekhouder. Check onze handige kosten-checklist onderaan deze pagina! Heb je de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en ga je de stap wagen? Maak dan een bedrijfsplan en financieel plan. Dat is handig om jezelf richting te geven en fijn om later op terug te vallen als je even je focus verliest.
Je wordt geen zzp’er zonder inschrijving bij de Kamer van Koophandel! Daar mag je best een momentje van maken. Je begint niet elke dag je eigen onderneming. Dus trek je mooiste outfit aan en zet de champagne maar vast koud. Naast die inschrijving moet nog meer geregeld worden. Het belangrijkste: klanten werven (acquisitie). Geen enkele zzp’er start meteen met een berg aan klanten. Sociale media, visitekaartjes en een website komen hierbij van pas, dus die moet je ook regelen. Vertel ondertussen iedereen in je omgeving dat je voor jezelf begint en op zoek bent naar klanten. Mond-op-mond reclame kan ontzettend snel gaan. En onthoud: het kost tijd om een klantenbestand op te bouwen. Gun jezelf ook die tijd!
Aftrekposten, btw-aangifte, inkomstenbelasting, fiscale winst, investeringsaftrek… Het administratieve deel van het ondernemen is misschien niet (lees: zeker niet) het leukste werk, maar wel heel belangrijk. Lees je goed in zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zoek uit wanneer je aangifte van je inkomsten- en omzetbelasting moet doen. Zorg dat je belangrijke papieren en informatie (zoals je kvk-nummer en btw-nummers) altijd snel bij de hand hebt.
Het loont trouwens ook écht om jezelf goed in te lezen. Zorg dat je op de hoogte bent van de kortingen en aftrekposten waar je gebruik van kan maken. Zo bespaar je geld! Elke beginnende zzp’er maakt wel eens fouten in de administratie. Kom je erachter dat je het echt niet alleen kan? Schakel dan de hulp van een boekhouder in.
Je bent lekker voor jezelf bezig, je facturen worden betaald en je hebt genoeg werk te doen. Lekker, maar verlies je niet in dat beginnersplezier! In je enthousiasme kan het gebeuren dat je als beginnende zzp’er een paar belangrijke zaken over het hoofd ziet. Het kan de beste overkomen, maar we willen niet dat jij één van de veelgemaakte fouten maakt.
Veel mensen vergeten bijvoorbeeld een pensioen én een financiële buffer voor noodgevallen op te bouwen. Houd ook rekening met mogelijke risico’s zoals werkloosheid of ziekte. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering regelen is niet verplicht, maar kan heel nuttig zijn. Zoals je al leest: er komt veel op je af als zzp’er. Wil je meer lezen over het bestaan als zzp’er? Kijk dan eens op onze website voor zelfstandigen of download onze zzp-app (in de App Store en Google Play).
Zzp’ers hebben vaak een hoger uurtarief dan mensen die voor een baas werken. Het levert dus meer geld op de bank op, maar als freelancer maak je wel veel meer kosten! Dit zijn de kosten waar je als (startende) zzp’er rekening mee moet houden:
Weet ook dat je als zzp’er elk kwartaal omzetbelasting over jouw verdiende geld betaalt. Dat betekent dat je de btw die je over jouw dienst of product rekent, betaalt aan de Belastingdienst. Na elk jaar betaal je ook nog eens belasting over je gehele inkomen. Niet elke verdiende euro kan je dus in je eigen zak steken.
Hopelijk heeft dit stappenplan je een beetje op weg geholpen. Onthoud ook dat een onderneming moet groeien en dat kost tijd. Je mag fouten maken, dingen leren en af en toe (voorzichtig!) op je bek gaan. En als je erachter komt dat dat hele ondernemen toch niks voor jou is… dan kan je altijd terug. Kom je ergens niet uit of heb je advies nodig? Stuur dan Samia of een van onze andere collega's eens een appje.
Stel 'm via Whatsapp! We zijn bereikbaar van 9:00 - 17:00 (maandag t/m vrijdag).
Chat via Whatsapp