Je hebt een stagevergoeding afgesproken met je stagebedrijf, maar er staat opeens een ander (lager) bedrag op je rekening. Wat is dit nu? Waarschijnlijk heb je belasting betaald. Ja, ook jij als student krijgt daarmee te maken. Maar als je belastingaangifte doet over je stagevergoeding kan je dat ‘verdwenen’ geld vaak ook weer terugkrijgen. Je leest er alles over op deze pagina.
Meestal wel. Een stagevergoeding is een inkomen en daar moet je belasting over betalen. Soms wordt de stagevergoeding niet uitbetaald aan jou, maar aan je school of een stagefonds. Dan betaal jij dus ook geen belasting. Krijg je geen stagevergoeding, maar wel reiskosten- of een onkostenvergoeding? Dit is geen inkomen en dus betaal je geen belasting.
Goed om te weten is dat je ook loonheffingskorting kunt toepassen op je stagevergoeding. Dan krijg je korting op je belasting. Maar deze heffing kan je maar voor 1 werkgever aanvragen. Je kunt dus geen korting op je belasting krijgen bij je stage én je bijbaan. Kies dan voor de werkgever waar je het meeste verdient.
Als je een stagevergoeding krijgt, moet je dus vaak belasting betalen. Maar soms betaal je te veel belasting. Je kunt dan geld terugkrijgen door belastingaangifte te doen. Weten hoe je dat precies doet? Check dan belastingaangifte doen over je bijbaan. Belastingaangifte doen over je stagevergoeding werkt namelijk hetzelfde als over je bijbaan!
Nu weet je hoe jij belasting terugvraagt over je stagevergoeding. Maar is zo’n vergoeding eigenlijk verplicht? Check ons artikel heb ik recht op een stagevergoeding. Heb je nog vragen? Stuur Salim of een van onze andere collega’s dan een berichtje.
Stel 'm via Whatsapp! We zijn bereikbaar van 9:00 - 17:00 (maandag t/m vrijdag).
Chat via Whatsapp